Koprivničkom poduzetniku odobren ECOS4IN projekt kojem je cilj poticanje inovacija kroz korištenje suvremenih tehnologija

Koprivničkom poduzetniku odobren ECOS4IN projekt kojem je cilj poticanje inovacija kroz korištenje suvremenih tehnologija

Industrijska revolucija je neizbježna i utjecat će na sve industrijske sektore. Njezin utjecaj na industriju 4.0 ovisi o spremnosti regije da odgovori, prihvati i usvoji promjene. ECOS4IN projekt podržava suradnju usmjerenu na uvođenje inovacija u poduzeća i institucije na području srednje Europe.

Implementacija internacionalnog projekta ECOS4IN (punog naziva Cross-border Ecosystem for Industry 4.0) započela je u travnju 2019. i završiti će u ožujku 2022. U projektu sudjeluje 7 partnera iz 6 različitih zemalja. Koprivnički poduzetnik kao partner u projektu surađivati će s ostalim partnerima te usvojiti primjere dobre prakse s ciljem pripreme, osnaživanja i uvrštavanja novih tehnologija u svakodnevno poslovanje poduzetnika koji djeluju na ovom području.

Projekt će započeti detaljnom analizom trenutne situacije industrije 4.0 implementirajući i kreirajući alat „ECOS4IN baza znanja“. Navedeni alat će koristiti informativni centri od kojih će jedan biti centraliziran u Koprivnici u Koprivničkom poduzetniku. Osim navedenog, raditi će se na pilot projektima gdje će se na konkretnim primjerima prenositi znanja poduzetnicima s područja novih tehnologija.

Informacije dobivene analizom koristiti će se u procesu opisivanja modela ekosistema prema regionalnim uvjetima i kontekstu. Zadnja faza projekta predstavlja izradu akcijskih planova u svim partnerskim regijama. Akcijski planovi imaju za cilj osigurati održivost projekta i uvrštavanje inovativnih tehnologija i procesa u svakodnevno poslovanje. Koprivnički poduzetnik imati će priliku prezentirati materijale i rezultate projekta Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU s ciljem utjecaja na poboljšanje strategija posebice na strategiju pametne specijalizacije koja svoje uporište pronalazi u investicijama temeljenim na znanju i inovativnosti.

Početna konferencija projekta održana je od 27. do 29. svibnja u Ústí nad Labem, u Češkoj, a organizirana je od strane nositelja projekta. Kao dodatak  prvom sastanku partnera, početna konferencija pružila je mogućnost za postavljanje trogodišnjeg rasporeda projekta, zakazivanje prvih projektnih aktivnosti i raspoređivanje zadataka između partnera. Ecos4sin flyer_A4_

Podaci o projektu ECOS4IN:

Ukupni trošak projekta: € 1.4 milijuna

Dio financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj: € 1.2 milijuna

Trajanje projekta 01.04.2019. – 31.03.2022.

Partneri:

Usti Regija- Nositelj projekta – Republika Češka

Cà Foscari Sveučilište u Veneciji – Italija

Pannon Novum Agencija za inovacije – Mađarska

Business Upper Austria – Austria

Koprivnički poduzetnik d.o.o. – Hrvatska

ZAKLADA GIACOMO BRODOLINI — Italija

Małopolska regionalna razvojna agencija – Poljska

Projekt je financiran kroz Interreg CENTRAL EUROPE program (https://www.interreg-central.eu) i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.