Kroz projekt „VET Schools Partnership Network“ učenici iz Njemačke dobili priliku upoznati inkubirane poduzetnike.

Kroz projekt „VET Schools Partnership Network“ učenici iz Njemačke dobili priliku upoznati inkubirane poduzetnike.

Poduzetnički inkubator je 29. siječnja 2019. u 9 sati ugostio učenike i nastavnike iz njemačkog grada Bad Mergentheim (pokrajna Baden Wurttemberg). Posjeta je organizirana u sklopu projekta „VET Schools Partnership Network“ koji zajednički provode Europska zaklada za obrazovanje (European Foundation for Education – EFE), kao voditelj projekta te organizacije Kolping Bildung iz Njemačke i Znanje na djelu iz Hrvatske, zajedno sa trima školama iz Hrvatske. Jedna od njih je i Srednja škola Koprivnica u kojoj su oko ovog projekta angažirani profesori Mario Latin i Tamara Martić.

  

Osim upoznavanja lokalne kulture i znamenitosti te boravka na nastavi, učenici iz Njemačke izrađuju seminarski rad na temu „Obrazovni sustav i tržište rada“ gdje će usporediti dva obrazovna sustava te mogućnosti ulaska učenika na tržište rada u Njemačkoj i Hrvatskoj. Svrha projekta je promocija strukovnog obrazovanja te što je moguće bolje pripremanje hrvatskih učenika strukovnih škola za tržište rada prema primjerima dobre prakse iz Njemačke.

    

U sklopu boravka u Koprivnici, 10 učenika i dvoje nastavnika su posjetili Poduzetnički inkubator gdje su im svoj rad predstavili poduzetnici iz Marisha studio, Codebox i Light Bulb Creativity. S obzirom da je Inkubator mjesto na kojem svoje poslovanje razvijaju poduzetnici koji se bave različitim djelatnosti učenici su iskoristili tu priliku kako bi upoznali njihov rad i vidjeli kako se poduzeća razvijaju u inkubatorima, kako međusobno surađuju, koje su prednosti djelovanja u Inkubatoru. Poduzetnici koji su se predstavili gostima iz Njemačke dolaze iz IT i kreativnih industrija, a to su područja za koje mladi pokazuju najveći interes, stoga su učenici imali mnogo pitanja vezanih uz poslovanje, otvaranje poduzeća, pitanja vezana uz uspjeh na tržištu i konkurenciju. Poduzetnički inkubator rado surađuje sa srednjim školama i Sveučilištem s ciljem promocije i jačanja poduzetništva u Koprivnici, stoga će i dalje raditi na povezivanju poduzetnika i obrazovnih institucija.