Na Satu kodiranja učenici kodirali popularne igrice

Na Satu kodiranja učenici kodirali popularne igrice

I ove godine smo se uključili u globalnu inicijativu Sat kodiranja te održali dvije radionice na kojima je sudjelovalo 14 učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Naša 2 edukatora, Antonio Janach i Matija Kolarić koji vode IT radionice u Koprivničkom poduzetniku, polaznike su upoznali sa svijetom kodova i programiranja kroz kodiranje igrica MINECRAFT i CODE COMBAT i druge zabavne i edukativne materijale koje je pripremila globalna organizacija code.org, incijator Sata kodiranja diljem svijeta. Polaznici su naučili koja su pravila pri programiranju igrica, kakav je žanr RPG igrica, upoznali su se s kodiranjem u programskom jeziku Python te su imali priliku čuti brojne zanimljivosti u tehnologiji.

Uber uvodi leteći taksi, taksi budućnosti, robot Sophie opremljen umjetnom inteligencijom i ljudskim osobinama, primjena 3D printanja u medicini, 3D printanje hrane, 3D printanje zgrada, a sve to zahvaljujući informatici, tehnologiji i kodiranju, objasnio je Antonio Janach.

Neke od obrazovnih ustanova u našoj županiji uključile su se u Sat kodiranja i kroz tjedan provele radionice s učenicima viših razreda osnovne škole unutar satova informatike. U osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski bilo je uključeno 64 učenika petih razreda, a u osnovnoj školi Đuro Ester 49 učenika. U sklopu ove globalne inicijative želi se većem broju djece približiti osnove računarstva, programiranja i kodiranja i direktno utjecati na ICT pismenost kod djece i mladih, rješavanje problema, logike i kreativnosti. Ovo je samo jedna u nizu IT radionica u organizaciji Koprivničkog poduzetnika kojima potičemo razvoj STEM vještina i kompetencija i učimo i one najmlađe o važnosti informatičkih tehnologija.

Koprivnički poduzetnik sudjeluje u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) – uključeni smo u STEM revoluciju u sklopu koje održavamo micro:bit radionice, odnedavno sudjelujemo u projektu Internet stvari, a novost je da smo postali i dio Croatian Makers lige gdje se koriste edukacijski roboti mBot. Navedene radionice su namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima te se možete javiti na mail: helena.horvat@inkbuator.info za dodatne informacije. Početkom iduće godine će biti objavljen novi raspored svih IT radionica stoga pratite našu stranicu.