Osniva se IT zajednica Grada Koprivnice, a prva aktivnost bit će IT radionice

Osniva se IT zajednica Grada Koprivnice, a prva aktivnost bit će IT radionice

Stvaranjem IT zajednice Grada Koprivnice želi se utjecati na povećanje konkurentnosti naših IT tvrtki te pomoći u osiguravanju dovoljno stručne radne snage popularizacijom ICT struke. S druge pak strane, ovom inicijativom je moguće utjecati na stvaranje novih radnih mjesta i povećanje broja novootvorenih tvrtki, potaknuti razvoj inovacija, otvoriti sudjelovanje na brojnim natječajima, natjecanjima i slično, čime se stvara dobra klima za razvoj poduzetništva.    

Pokretanjem „IT Community Grada Koprivnice“ cilj je okupljati poduzeća iz ICT sektora te mlade stručnjake u IT području koji su voljni svoje znanje prenositi lokalnoj zajednici i tako jačati svijest o važnosti ICT-a u današnjem društvu.

Inicijativa objedinjuje poduzeća: Inducta d.o.o., Hangar 18 d.o.o., ASR Group d.o.o., Codebox d.o.o., Pixel Industry d.o.o. i mlade i perspektivne IT-ovci – učenike računalnog smjera i studente informatike koji već sad za sobom imaju uspješna ostvarenja i projekte u tom području: Matija Kolarić, Antonio Janach, Matija Žinić, Rene Maruševec i Kristijan Mihaljinac.

— Moram reći da su oni svoje slobodno vrijeme odlučili pokloniti polaznicima naših radionica i da žele ovo raditi, iako imaju dovoljno posla u školi i na fakultetu. Zato im posebno hvala. Dijeljenje znanja je jako važno i na čemu bismo trebali raditi jer jedino tako možemo polučiti brži rast i razvoj — rekla je Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika.

Mladi edukatori su osmislili program IT radionica na kojima mogu sudjelovati svi zainteresirani, od osnovnoškolaca i mladih do ostalih koji žele steći nova znanja i imaju interes za informatiku i programiranje. Svoje znanje o IT području će prenijeti drugima kroz:

  • Radionice programiranja računalnih igrica – DEVGAME
  • Python za početnike
  • C# i ASP.NET za početnike
  • SQL za početnike
  • Micro:bit radionice

Edukativne radionice programiranja igrica – DEVGAME održavat će se subotom, te su namijenjene učenicima od 10 do 16 godina. Polaznici će tijekom 2 mjeseca naučiti što je programiranje i kako izgleda programiranje igrica, odnosno kako se kreiraju računalne igre u Scratchu i Pythonu.

Za sve koji se pitaju kako početi programirati i savladati IT područje, pripremili smo programiranje za početnike kroz Python, SQL i C# i ASP.NET gdje će tempo edukacija biti prilagođen od samih osnova nadalje te će se održavati četvrtkom, petkom i subotom.

Kako smo uključeni u projekt „BBC micro:bit – STEM revolucija u školama“, pokrenut od strane Croatian Makers – Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), nastavljamo s micro:bit radionicama za osnovnoškolce koji kroz rješavanje raznovrsnih zadataka na zabavan i edukativan način upoznaju svijet programiranja. Ovisno o interesu i predznanju radionice ćemo prilagoditi polaznicima, odnosno postoji mogućnost održavanja u dva termina: početnički i napredni stupanj.

Kroz navedene programe želi se zainteresirati mlade ljude za nove tehnologije i približiti im IT područje kako bi se u budućnosti mogli razvijati u tome smjeru, bilo da žele postati budući programeri i profesionalci u IT području, nadograditi svoje znanje ili naučiti osnove programiranja.

Radionice počinju od listopada, a detaljan program, vrijeme održavanja i prijavni obrazac možete pronaći na sljedećem linku: www.inkubator.info/it-radionice. Prijave su otvorene do popunjenja kapaciteta, zato požurite s prijavom!