Otvoreno e-savjetovanje Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom

Otvoreno e-savjetovanje Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pokrenulo je provođenje e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u cilju pripreme Poziva na dostavu projektnih prijedloga  “Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme)“.

Putem poveznice https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=6683 svi zainteresirani prijavitelji imaju mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja svih potrebnih pojašnjenja najkasnije do 31. siječnja 2018. godine do kada je otvoreno e-savjetovanje.

Uz sve veću globalizaciju tržišta, međunarodno prihvaćene norme i/ili priznate certifikacijske sheme te s njima povezane oznake, postale su ključne za međunarodnu trgovinu jer osiguravaju ravnopravne uvjete za izvoz i uvoz robe i usluga koja ispunjavaju međunarodno priznate razine kvalitete i sigurnosti.

Poziv je namijenjen mikro, malim ili srednjim poduzetnicima kako bi uvođenjem priznatih sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom povećali svoju konkurentnost na tržištu.

Prihvatljive aktivnosti koje se mogu financirati uključuju:

  • ulaganja u pripremu, uvođenje i certificiranje sustava upravljanja prema zahtjevima međunarodno priznatih norma za sustave upravljanja ili prema zahtjevima tržišno priznatih certifikacijskih shema (poput ISO certifikata, FSC, PEFC, BRC, GLOBAL G.A.P…)
  • primjena i uvođenje norma iz područja usluga
  • savjetodavne usluge i edukaciju zaposlenika/osoblja organizacije u čije poslovanje se uvodi sustav.

Prihvatljivi troškovi:

  • troškovi pripreme (snimak stanja, definicija projekta, modela sustava i postavljanje ciljeva)
  • troškovi pripreme dokumentacije za stjecanje certifikata
  • uvođenje i certificiranje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom
  • savjetodavne i konzultantske usluge
  • nabava (kupnja) norma
  • edukacija djelatnika
  • troškovi vezani uz vidljivost projekta, odnosno uz obvezu prijavitelja da objavi činjenicu da EU sufinancira projekt te da se radi o projektu koji se provodi u sklopu OPKK-a sufinanciranog od strane EFRR-a.

Intenzitet potpore:
Mikro i malo poduzeće: do 75 % prihvatljivih troškova
Srednje poduzeće: do 55 % prihvatljivih troškova

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta će razmotriti i obraditi pristigle komentare te po završetku savjetovanja, a najkasnije do 14. veljače 2018. godine, objaviti popis svih pristiglih komentara s pregledom prihvaćenih, djelomično prihvaćenih i odbijenih prijedloga, s kratkim obrazloženjem putem gore navedene poveznice.