Poduzetnicima predstavljeni krediti za financiranje investicije i unapređenje poslovanja

Poduzetnicima predstavljeni krediti za financiranje investicije i unapređenje poslovanja

Poduzetnici su dobili informacije o svim dostupnim opcijama i uvjetima kreditiranja uz subvencionirane kamatne stope kroz programe Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), od toga koja je potrebna dokumentacija, tko su prihvatljivi prijavitelji, koji je postupak odobravanja ESIF zajmova i drugo. Gordana Polančec-Volf, stručna suradnica za izradu poslovnih planova i studija iz Koprivničkog poduzetnika je izložila prisutnima sve o pribavljanju i korištenju kredita kako bi lakše razumjeli proces traženja i odobrenja kredita kao izvora financiranja rasta i razvoja poslovanja.

Trenutno su HAMAG BICRO krediti najpovoljniji krediti na tržištu s obzirom na to da kamatna stopa za ulaganja u osnovna sredstva iznosi od 0,5% do 1,5% ovisno o indeksu razvijenosti županije. Koprivničko-križevačka županija spada u I. skupinu indeksa razvijenosti gdje je kamatna stopa 0,5% za ulaganja u osnovna sredstva te 1,5% za ulaganja u trajna osnovna sredstva. Najviši iznos kredita je 50.000,00 €.

Za veće iznose ulaganja tu su HBOR krediti koji su na raspolaganju poduzetnicima koji posluju duže od 2 godine te imaju pozitivno poslovanje, a planiraju investicijske projekte. Ovisno o kreditnoj liniji HBOR financira iznose od 80.000,00 kn pa do nekoliko milijuna ovisno o djelatnosti, uz niske kamatne stope već od 2% godišnje.

Natalija Kraljić, bankarica za male poduzetnike i obrtnike je prisutne uputila u općenite informacije o Zagrebačkoj banci od zasnivanja poslovnog odnosa, otvaranja poslovnog računa, potrebne dokumentacije i dostupnih usluga Zagrebačke banke. Poduzetnici su saznali o osnovnim načelima kod odabira financiranja s naglaskom na individualno prilagođen model financiranja u cilju optimiranja odnosa koristi i rizika i za klijenta i za banku.

Osnove za donošenje odluke o financiranju su ideja/iskustvo, investicijski program odnosno opis ulaganja, projekcije, izračuni opravdanosti te instrumenti osiguranja, objasnio je direktor centra za poduzetničko bankarstvo, Igor Lukša.

Tim Koprivničkog poduzetnika je 20. studenog sudjelovao na prezentaciji ESIF financijski instrumenti – krediti za rast i razvoj te mikro i mali zajmovi. HBOR je predstavio ESIF kredite za rast i razvoj koji se provode u suradnji s Erste, PBZ i Zagrebačkog bankom s kamatnim stopama već od 1,7% pa do 2,7% s podjelom kreditnog rizika te mogućnosti ishođenja HAMAG te garancija do 80% od ukupne investicije. HAMAG je predstavio mikro i male zajmove uz izuzetno niske kamatne stope već od 0,5% za ulaganja u osnovna sredstva te od 1,5% za ulaganja u trajna obrtna sredstva.

 

Poduzetnički inkubator grada Koprivnice priprema i piše poslovne planove koji su dio propisane dokumentacije koju je potrebno dostaviti uz zahtjev za HAMAG BICRO zajam. Ako Vam je potreban zajam za ulaganje u poslovanje obratite nam se s povjerenjem i dogovorite sastanak kako biste mogli realizirati svoju poslovnu ideju. Dođite u Dravsku 17 ili nas kontaktirajte telefonski na 222-338. Prolaznost kod pripreme dokumentacije i dobivanja zajma je 100%.

Edukacija je održana 22. studenog u Poduzetničkom inkubatoru u suradnji sa Zagrebačkom bankom.