Projekt „RegionArts“ ujedinio IT i umjetnost

Projekt „RegionArts“ ujedinio IT i umjetnost

U petak, 30. 11. 2018. održan je prvi sastanak dionika u okviru projekta RegionArts. RegionArts (Enhancing SME growth by intergration of Artists in ICT projects) projekt je financiran preko INTERREG EUROPE programa. U projektu sudjeluje 8 partnera iz 7 zemalja, a vrijednost projekta je 1.635,670,00 €. Sastanak je održan u 11 sati kao događaj „Networking doručak u KKC Pixelu“. Osim dionika ključnih za provedbu projekta, sastanak je privukao veliki broj sudionika koji su neformalnoj atmosferi razmjenjivali iskustva i stvarali nove kontakte.

    

Mateja Horvat je ispred Koprivničkog poduzetnika održala prezentaciju okupljenima kako bi ih upoznala s projektom te im prezentirala dobre primjere iz inozemstva. U svojoj prezentaciji sudionike ovog događaja upoznala je s ciljevima projekta (okupljanje umjetnika, mladih kreativaca i udruga s područja grada Koprivnice i ICT poduzeća, razmjena iskustva, prikaz dobre prakse ovakvih suradnji na inozemnim primjerima kako bi se utjecalo na spajanje, dosad u Hrvatskoj, nespojivog). „Na razini EU strategija prepoznato je da ICT poduzeća postaju konkuretnija ukoliko u svoje projekte uključe kreativni sektor, stoga ćemo organizirati radionice kojima će se poticati ovaj tip suradnje, a već postojeće programe ćemo nastojati potpomoći kako bi naši poduzetnici osigurali dodatna financijska sredstva“, istaknula je Mateja.

    

Direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić istaknula je mapiranje kao važnu stavku ovog projekta, pa su sudionici ovog sastanka dobili pitanja na koja su odgovarali, a vezana su uz ideje te suradnju IT i kreativog sektora. Prezentaciju, kojom se okupljene informiralo mogućnostima financiranja projekata vezanih uz IKT i kreativni sektor te o pozivima u najavi i programu Kreativna Europa održao je gospodin Neno Rakić Voditelj odjela, Sektora za bespovratne potpore – istraživanje, razvoj i inovacije iz HAMAG BICRA. Zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice Ksenija Ostriž održala je prezentaciju na temu „Je li grad Koprivnica prepoznao važnost kreativnih industrija?“ te se osvrnula na kreativne industrije u Hrvatskoj i stanje u Koprivnici.

Ovo je bio prvi sastanak na tu temu na kojem su se okupili ključni dionici projekta te im se prezentirao projekt. Uz doručak i kavu razmjenila su se iskustva i razgovaralo se o budućim prilikama i potporama za kreativne industrije i ICT sektor. Povezujući IT i kreativni sektor želi se postići konkuretntnost obaju sektora kreiranjem inovativnih proizvoda i usluga te se nastoje prezentirati dobri rezultati (na primjeru Koprivnice i inozemnih partnera) Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatskoj gospodarskoj komori te donositeljima odluka kako bi slične projekte u idućem programskom razdoblju financirali kroz bespovratna sredstva.