Uspješno završen set IT radionica, polaznici iskazali želju za nastavak stjecanja znanja u programiranju!

Uspješno završen set IT radionica, polaznici iskazali želju za nastavak stjecanja znanja u programiranju!

Polaznici su kroz radionice programskih jezika usvojili nova i korisna znanja o osnovama programiranja i programskim jezicima koja mogu primijeniti u izradi jednostavnijih aplikacija što im uvelike može pomoći jer su dobili dobro predznanje za daljnje učenje.

Radionice programskih jezika – C# i ASP.NET, Python i SQL koje su se održavale kroz 2 mjeseca, u 10 termina okupile su sveukupno 20 polaznika od učenika koji imaju interes za programiranje do odraslih koji žele znanje s radionica primijeniti u poslovnom smislu ili na svom radnom mjestu. Kroz programe radionica i rješavanje raznih zadataka na radionici, ali i samostalno rješavanje kod kuće, polaznici bez predznanja o programiranju brzo su savladali kodove i logiku programiranja.

Polaznici SQL radionice su naučili relacijsku algebru, kreiranje i brisanje baze podataka, kreiranje, ažuriranje i brisanje tablica, unos, ažuriranje i brisanje podataka u tablicama te su upoznati s jednostavnim upitima, složenim i ugniježđenim upitima te naredbom JOIN, odnosno upoznati su s osnovama korištenja tehnologije relacijskih baza podataka.

Iskoristit ću priliku da pohvalim Renea, odličan je mentor, dobili smo jako dobre temelje za učiti dalje. Samo nastavite tako, nadam se da ćete imati još radionica sljedeće godine.
Andreja Salajec

Na PYTHON radionicama obrađeni su jednostavni tipovi podataka kao što su cijeli brojevi, brojevi s pomičnom točkom (realni brojevi), logički (Booleov) tip i znakovni niz (string) te operacije i funkcije/metode koje je moguće raditi/koristiti s njima. Uz to, polaznici su učili složenije tipove podataka poput lista, n-torki, rječnika i skupova s odgovarajućim operacijama i funkcijama/metodama. Završili su s petljama (iteracijama), for i while, rješavali su zadatke poput izračunavanja poreza na dodanu vrijednost pomoću odgovarajuće formule.

Tvrtke koje se bave poslovima kao što su Web Development, Data Science i Machine Learning (Artificial Intelligence) biraju Python kao programski jezik za rad, istaknuo je edukator Matija Žinić.

Polazila sam Python i SQL radionice i ugodno sam bila iznenađena da se nešto takvo uopće pojavilo kod nas u Koprivnici. Nova stečena znanja svakako će mi biti od koristi, iako je to tek početak. Radionice su u svakom slučaju zanimljive, duljina trajanja i vrijeme održavanja odlično organizirani, a prostor i oprema adekvatni. Činjenica da nije bilo potrebno neko veliko predznanje zapravo me najviše privukla. Sve pohvale želim uputiti mladim edukatorima/studentima koji nam u svoje slobodno vrijeme, nesebično, pored, vjerujem, brojnih studentskih obaveza, drže predavanja i imaju s nama strpljenja.
Maja Ban

Polaznici su naučili osnove programskog jezika C# s naglaskom na algoritamski način razmišljanja koji je najbitniji kod programiranja. Naučili su kako raditi naprednije koncepte jezika C# kao što su klase i objekti, a nakon što su savladali programski jezik C# krenuli su s izradom web aplikacija koristeći ASP.NET WebForms tehnologiju. Radionice su bile orijentirane na izradu funkcionalnosti, a ne na izgled i dizajn. Polaznici su naučili kako napraviti CRUD operacije s jednostavnijom bazom podataka te kako rade osnovne i složenije kontrole u ASP.NET WebForms tehnologiji te korištenje Entity Frameworka. Zadnja radionica je bila uvod u ASP.NET MVC tehnologiju te prijedlozi polaznicima kako da dalje nadopunjuju znanje.

Programiranje nije znanje već vještina koja se stječe tijekom vremena, poručio je edukator Kristijan Mihaljinac na završnoj C# radionici.

Iako postoje brojni programi online, polaznici su se složili da je ipak bolji način učenja uživo na radionicama uz mentora te su izrazili želju da se radionice nastave, tako da tim Koprivničkog poduzetnika sada razrađuje program za novi set IT radionica.